Okonomiyaki


Okonomiyaki pochodzą z Hiroshimy i choć całą Japonię opanowała młodsza wersja z Osaki, nadal Hiroshimayaki to potrawa bogatsza w składniki, bardzej szlachetna i wymagająca!

Czasem słyszę , lub czytam, że okonomiyaki to omlet, wiem już, wówczas, że ten ktoś, ma na myśli styl Osaka! Bo Hiroshimayaki to nie Japońska Pizza, nie omlet i nie znajdę jednego słowa, którym mógłbym je nazwać! To unikalna tradycja i duma tego miasta a obecnie turystyczna atrakcja. Potrawa jest smażona – wieloetapowo, składniki oddzielnie poddawane są obróbce termicznej -następnie zebrane razem i wykończone przyprawami oraz dedykowanym sosem o niezrównanym smaku i nazwie… takiej jak potrawa! Od pięćdziesiątych lat ubiegłego wieku za sos odpowiada Otafuku, rozpoznawalny i szczególnie ceniony w całej Japonii producent.

YO! to miejsce niezwykłe, w Europie znamy tylko dwa jeszcze, gdzie zaznacie tego specjału! W Polsce , w Katowicach, od 2 lat jesteśmy ambasadą Japońskiej kuchni, smażymy w ten sam sposób, na tym samym sprzęcie i przy użyciu takich samych składników jak w Hiroshimie!Fakt, iż od listopada 2015 jesteśmy w ekskluzywnym klubie Akademii Okonomiyaki z Hiroshimy, potwierdza naszą autentyczność.  Dzień po dniu, doskonalimy się, a w Japonii mamy wsparcie naszej misji, wszystko po to, by pokazać Wam oryginalną i prawdziwą kuchnię!. Dziękujemy naszym przyjaciołom w Japonii!

Hiroshimayaki to ok 700g pyszności i mnóstwo oryginalnych Japońskich składników.

Dla Gości pragnących degustować również inne potrawy przewidzieliśmy wersję Medium ok 350-400g